chapter 20; God created me with love.

20 December 2013

ko pehal

Assalammualaikum.

supp guys? i dont know why i'm still sitting right here, updating something on my blog.

fyi, aku dah kembali jobless. tapi takdalah jobless sepenuh masa. aku ada kerja jugak jadi photographer sambilan ni. in sha Allah dengan semua duit tu aku kumpul nak ambik lesen kereta. kali ni memang betui betui kena kerja baru dapat apa yang aku nak. sebelum ni harap dekat orang ja suapkan. alhamdulillah.

haritu aku pi langkawi. shoot tunang aniq which is my brother in law's cousin. quite tiring but im okay.

aku malas betui nak taip ni tapi...................ah malas! ahahahahahahah

nantilah kalau aku rajin, aku update. bye manusia.

02 December 2013

Can i skip this part?

Assalammualaikum.


Hi guys. Sorry for not updating quite a while. I’m busy. Busy with my fucked up life. But still, Alhamdulillah, at least I’m alive.

By the way, how you guys doing? Good? Hope so.. I’m kind a busy with my new job. I’m being a clerk in Jitra. Sorry for not telling you guys that I’m not working in Penang because dadsie don’t want me to work there. *sobs*. Its okay. I’ll used to it.

 Switch to bm lah.

 For your information, kereta dadsie kena pecah & the fucking useless thief took all abah’s stuffs. Abah kan main kapal terbang & yes they took all the planes. Malam tu aku tidur lambat, kalau tau benda nak jadi dah lama aku duduk kat luar huhuhuhuhu *regret*. Hmm but never mind benda nak jadi kan? Its written.

 Aku keluar dengan alip, nanad & anon malam tu & balik rumah around 1.30am. waktu dalam kereta tu yang ada Cuma aku & alip since kami dah hantaq anon & nanad balik. I asked alip “sunyi kan kawasan rumah aku?”. Alip said yes. Memang sunyi. Tenteram sangat. Waktu sampai tu ada jiran aku dekat luar baru balik kerja. Aku tegur dia.

 Dok pagi esok tu dengar mama cakap kuat gila & I thought that mama mad at me because I went home lewat kan padahal kereta abah dah kena pecah. I feel sorry for abah. Dia down sangat. Yela, all those stuff quite expensive & he love them very much. Sapa tak sedih kan barang yang kita sayang diambil orang?

 Abah went to police station lah buat report. And memang berita kecurian tu tersebar luas. Kawan kawan abah semua masukkan dalam forum RC & now semua ‘pilot’ RC satu Malaysia dah tau & ada yang respon hantaq mesej dekat abah, kira depa semua ambik berat jugak & we feel very blessed. Thank you for your concerns.

 Then ada jirans((teenagers)) ni datang rumah told abah that they saw the thief & they explain lah macam mana depa nampak depa tu yang memang mencurigakan gila & malam esok tu depa berjaya bawak suspek kat rumah. You guys still remember that my jiran that I tegur waktu balik tu? Yes, he saw them too.

Oh, did I mentioned that pencuri tu bukan sorang? Ye, ramai. Fucking useless mans in wide world, yes, depa lah. My jiran told that he saw motor ex-5 biru & number plat dekat belakang 34. So does all the teenagers yang nampak motor lalu lalang depan rumah tu which is pencuri tu lah.

 Malam esok tu all the teenagers came to my house bring the suspect lah. Abah asked him a lot of question & he said “bukan saya ambik” & ayat ayat tak mengaku lah. Yela, sapa nak mengaku kan? Malam tu kecoh jugaklah depan rumah. That boy yang depa bawak tu naik motor number plat kat belakang 34 & colour biru. He’s 15 years old kid. He said that dia taktau mende & dia duk cybercaf√© sampai pagi & motor dia tu ada kawan pinjam.

 Abah asked him to call his friend yang pinjam motor tu & he said that he cant remember who the fuck yang pinjam sebab ramai sangat & abah cakaplah “call semua yang pinjam” & you know what he said? “saya takda number depa”.

 What a stupid fucking excuses. Ah I just wanna bitch slap hard this kid for God’s sake.

 Abah called the polices & they arrested him. Bukan sebab kapal terbang tapi sebab dia mengaku dia ‘makan’ ice. Not a ice cream, dumbass. Ice, a kind of drug.

 Kami temui jalan buntu. Buntu sangat. Sebab suspect dah kena cekup & tak mengaku. Haihs. I asked my friends’s for help, but it didn’t work either. Pity abah. Hm. Its been a week since that kejadian. Since that day memang kami trauma habis, kunci pintu pagar sepanjang masa. Sebelum ni tak kunci pun takpa, motor biar kat luar tak kunci pun takpa, kadang kadang sampai semua terlupa nak kunci pagar & pintu rumah & motor kat luar tak berkunci sedangkan semua tengah sedap membuta dalam rumah, yes, malam.

 Its been about 20 years since takda kes jenayah & suddenly ada. Sebelum kejadian ni terjadi, dah ada dah jiran aku burung dia hilang. And after burung tu, kedai repair kereta kena pecah masuk & the-fucking-useless-thief-may-they-rot-in-hell took all the spanar. Haihs.

 Police said to abah that my taman dah jadi kawasan ‘panas’. You know what it means? Means yang dah tak selamat. On the night that they took abah’s stuffs tu hujan, so polis tak ronda lah ((kami punya pikiaq sendiri lah hihi)).

 The silly question people asked “tak dengar ka cermin kereta pecah?”. No, morons. No. because kami bukan dok dalam kereta, kami dok dalam rumah. Rumah pulak pesen susah nak dengaq apa yang jadi kat luar. Depa letak kain & pecahkan & that’s why takda bunyi apa. Think.

 By the way abah already bought himself a radio ((remote)). Gah, did I mentioned about stuff yang hilang? Ok, let me.
 1) Glider ((kapal terbang))
 2) Kapal terbang mustang ((which is the stuff that abah love so much & its expensive))
 3) A radio ((remote))

 Sekarang ni benda yang termampu buat is doa & ikhtiar cara tradisional. Have a faith. I wanna thanked to peoples who really ambik berat pasal kes ni, thank you so much guys for always being there for abah whenever he need you guys the most.

 Allah bless us together.

 Semoga pencuri tu bagi balik barang abah. They cant fly lah, depa bukan tau nak main pun. Starter untuk mustang depa tak ambik padahal dekat dalam bonnet. Minyak kapal terbang pun tak ambik which is we can see how stupid they were because they didn’t check what inside the bonnet.

 Okay, that’s all. Bye guys. Take care. Xo

15 November 2013

new chapter

Assalammualaikum.

alhamdulillah i've got that job. they called me on tuesday & said that i can start my work on 18 november at Penang. alhamdulillah.

u guys can read my previous entry. hehe.

seems like i'm not gonna updating my blog selalu lah. huhu sorry readers.

take care!

29 October 2013

wish me luck

Assalammualaikum.

supp guys! aku baru lepas makan ni. kenyang dia boleh tahan jugak tapi mulut ni terasa nak makan nasik kandaq pulak. kalau ikutkan nafsu kuda ni, semua benda aku nak telan. pastu jenuh berlari atas treadmill & penat serupa nak arwah.

hmm. wish me luck? apakah? aku masuk contest apa apa ka? aku nak kahwin ka? aku blabla jap ehem!

tadi kan waktu tengah hari terik aku lepas mandi, aku dapat satu call. number tak kenal. aku pun angkatlah. yelah takkan dapat call terus nak bersilat? dia sebut nama aku. nasib baik dia sebut secara betul. kalau salah memang aku santau melalui phone. power kan? hihi. pastu dia perkenal lah dia dari mana. dari company yang aku mintak kerja tu. dia bagitau tarikh & pukul berapa aku kena datang interview.

what? interview? yes!

maka seorang atyn roslan yang mempunyai suara pondan melompat keriangan. aku keluaq bagitau abah, abah cakap "em pi jelah". mama call. and mesej along. peh happy sia. alhamdulillah sangat. kalau dapat kerja tu memang aku akan bertahan.

kerja dekat penang. penang tu weh, tempat yang aku paling suka dalam malaysia lepas kedah & ipoh.

so, wish me luck. semoga aku dapat kerja tu. have a faith! let Allah handle the rest. woohoo!

bye semua muah
















26 October 2013

my first job

Assalammualaikum.

salam jumaat! =)

16 Oct haritu noor syafiqah noordin which is my best friend, my partner in crime & my belens got engaged. congratulations. segala persiapan okay, majlis pun berjalan lancar. alhamdulillah.

sebelum kenduri pun memang aku & dia bertungkus lumus pi cari barang hantaran. aku ingatkan aku boleh rehat dari buat kerja kahwin ni since aku tak larat dah jejakkan kaki kat butik pengantin & kedai mak andam ni dari part along kahwin haritu. now kena teman dia pulak pi cari semua barangan kenduri tu. aku ikutkan saja since aku pun bukan buat mende kat rumah ni kan.

aku pulak ditugaskan jadi photographer acara tu. first job aku bhai. dapat bayaran. alhamdulillah. dia & tunang dia puas hati sangat. depa puji aku punya gambaq cantik cantik. amboi terasa macam disyurga sangat. puas. lepas hobi dah bertukar jadi kerja pastu ada yang memuji ni pulak memang best sangat ok.

tadi dah settle bab buat frame dengan gambaq dia tu. alhamdulillah semua dah settle.

semalam ada sepupu abang amzar ((my brother in law)), dia mintak aku jadi photographer utk tunang dia bulan 12 ni & i'm agreed! yay bulan 12 kita pi langkawi! hehehehe alhamdulillah.

tak putus putus doa agar semua kerja dipermudahkan & rezeki masuk melimpah ruah. semoga Allah perkenankan. amin!

that's all. take care guys.

06 October 2013

bukan nak complaint, tegur ja.

Assalammualaikum.

hi everyone supp?

aku rasa semua yang baca ni ada/memiliki satu ((ataupun lebih untuk yang nak stalking orang, bekas kekasih, musuh dalam selimut, dll)) account facebook.

apa itu facebook? mai aku nak sekeh kepala hotak tu sekali amboih dah 2013 pun taktau apa tu facebook memang cari nahas siot. ok pehal tetiba emo.

aku ni boleh dikatakan kurang bab nak update status ni. aku rasalah. mungkin sebab aku ketandusan idea nak update menatang apa & mungkin aku dah puas update 'status' kat twitter. sampai 80k dah tuit aku dari aku pmr haritu sampai sekarang ni menganggur. okay takda kena ngena. hm.

first thing buat aku malas nak update status facebook sebab aku mungkin takda idea nak update apa. selalu post gambaq ja tu pun kalau adaaaa. selalunya gambaq yang aku ada sekarang aku simpan sendiri. buat apa nak tunjuk dekat orang? lulz.

aku respect & tabik la dekat orang orang ((mohon terasa)) yang update status sejam sekali. kalau dia berjaga ((tak tidoq)) selama 12 jam, 12 status akan ada. tu pun kalau setiap jam dia berjaga & otak dia ligat berfikir nak update apa dekat facebook. tak termasuk makanan breakfast, lunch, minum petang, makanan waktu hujan, makanan orang bagi free ((kekonon i-feel-blessed-sebab-dapat-makanan-free)), dinner, supper & apa apa jelah. semua dia akan update.

kekadang benda yang aku makan & beli ni aku jarang nak post dekat laman sosial sebab takut dianggap riak & nak menunjuk. benda yang paling jarang orang beli tu lah aku akan tunjuk. sebab apa tunjuk? sebab benda yang aku beli tu jarang orang ada. biaq orang tau tu menatang apa. ha tu tujuan aku.

next things is, aku rasa benda yang tak penting tu takyah update la. ni bosan pun nak update. cuba update benda yang berilmiah sikit? tak boleh ka? penat la. hang boring pun aku kena tau. what the tahi betoi.

kadang kadang aku tengok kebanyakkan para isteri, ibu ni suka sangat buka cerita dalam kain depa sendiri dalam facebook. no need to do that. malu lah. gaduh sikit dengan husband pun nak up status. tak perlu. simpan sendiri malu & bodoh tu. konklusi, kita sendiri buka aib kita tapi kita tak sedaq semua tu.

aku cakap ni sebab aku memerhati. aku perati ja perangai sekoq sekoq. all the ayat. all the comments. how many likes. am i a stalker? no. asyik naik kat news feed aku, aku baca jelah. tak kosserr nak jadi stalker status bangang awak tu. kihkih

konklusi, orang yang berpelajaran, akan tuit benda yang boleh buat orang lain sedar & mula berubah. orang yang memerhati pulak, akan terus perati & sampai satu tahap dia akan complaint benda tu sebab bagi dia macam "weh, benda crap camni pun nak update pergi meninggal lah" (which is me hehe) & golongan yang terakhir yg suka update/upload benda yang nonsense untuk tatapan umum, benda yang tak berfaedah utk orang lain & diri sendiri aku akan anggap mereka seperti sampah, takda guna.

sorry if i used a harsh words but that's a fact. learn to accept the fact that you're one from all the rest sampah. all your status, your gambar seksi-tak-berapa-seksi-sangat-at-least-tak-hipokrit tu. satu ucapan, reti lah malu. malu dengan orang yang 'berpelajaran' tengok awak yang totally sampah ni. malu--

berubah lah. aku taip ni pun pesan untuk diri sendiri jugak. bukan taip melulu nak cakap orang sampah la apa la cuma satu nasihat aku, terutama untuk perempuan, reti lah malu. aku yang tengok cara hang tu pun aku malu dah. tetambah orang lain? orang yang level dia lagi tinggi dari hang & aku, apa yg depa fikir?

reti lah malu. aku tekan kat sini, jaga kemaluan tu.

banyak yang hipokrit dekat facebook. sepanjang pemerhatian aku ni, fakers is everywhere. beware. dekat facebook kemain sopan santun but in real life? peh memang bersembur dia tu tak bertapis dah. kurang ajar dia tu macam tak pernah diajar. this is based on my own experience since i kenai all these faker in real life. nak gelak pun ada bila baca komen depa & rakan facebook memasing. sopan tahap pijak kuman pun kuman boleh nyanyi lagi sebab tak mati.

nak cerita bab fizikal takyah la. ahahahaha. hangpa pandai nilai sendiri.

banyak jugak aku ceramah malam ni kan? bukan ceramah, cuma nak tegur. terutama perempuan, jangan melebih. bagi limit sikit untuk diri sendiri untuk bersifat terbuka. ni hal dalam kain pun nak canang dekat orang.

satu ucapan yang terakhir, walaupun diulang banyak kali tapi aku peduli apa?

retilah malu.

tau? bye.


25 September 2013

be more healthier

Assalammualaikum.

so aku nak share sikit lah apa yg aku buat sepanjang aku duduk kat rumah tak buat apa ni kan hehe.

oh btw borang jawapan poli aku dah pos pastu a couple days after that aku checked dekat website poli, depa dah terima borang tu & now im waiting jelah hehe.

so sementara tunggu ni, aku memang habis habisan punya workout. diet pun aku jaga cuma bila lapaq sangat terbabas jugak noks. semua manusia melakukan kesilapan ((tetiba)) ahahaha.

rutin aku pepagi, bangun & tercongok depan tv tengok the walking dead season yg lepas aku record ngehehehe sebab rindu sangat dengan rick grimes & daryl dixon. the walking dead episode baru 20 oct ni. please note that birthday aku 17 oct okay? kahkahkah nak jugak mencelah tu. ok atyn nobody cares.

lepas dah bangun tu aku layan tv jap pastu ke dapur untuk breakfast. breakfast aku bergantung pada tahap rajin atau malas. kalau rajin aku goreng telur & ikan bilis tu and makan je dengan nasik. nasik lak satu scoop ja sebab..........ala takda sebab pun kurangkan lagi bagus. why breakfast dengan nasi? penah dengaq quotes "breakfast like a king"? apa? tak pernah? now u dah pernah dengaq ok carry on.

lol

pastu sapu sampah rumah & buat kerja yang sewaktu dengannya. sementara tu aku squats lah sepuluh dua puluh kali. walaupun kaki terasa sakit sampai nak tercabut aku gagahkan jugak. takleh berlembut dengan lemak ni. hamboih. sejam sekali waktu siang memang aku squats sepuluh kali. kalau dari pukul 1-5, tak 50 kali? untung kan? haa try lah buat untuk dapatkan buntut yg mantop.

pastu tetiap hari ahad & rabu memang aku ikut abah pi gym. abah like always playing badminton with his friends, aku ni yg sorang2 ke gym. dengan lagu semua yg memberi semangat, aku workout dari pukul 8-9.30pm. hasil dia, kepuasan. peh. rasa puas & peluh yg keluaq tu memang buat aku happy sangat. berbaloi baloi.

waktu first aku pi dulu kan aku lari atas treadmill yg boleh baca calories & u know i burned about 100 calories. kinda proud of myself & it encourage me to do more & more. semangat lah kan. memang puas gilo. aku akan pastikan aku bakar sebanyak mampu yg boleh.

pastu hari lain pulak aku dah start cycling waktu malam. why malam? sebab siang ramai orang. malu i noks. so aku pilih malam. hehe. aku akan kayuh lepas maghrib dalam pukul 8 sampai 9. sejam je. peluh takyah cerita la. puas. sakit peha aku. but i guess it worth. hoho.

diet? memey aku diet. kalau makan nasik pun satu scoop je. kalau nak tambah aku akan motivate diri sendiri cakap "woi pehal nak tambah? cuba ingat sikit hang letih lari atas treadmill tu camna. sakai...dah, pi basuh tangan". haaa antara ayat power untuk diri sendiri. ngehehehe.

lepas tu aku akan buka tumblr cari pasai diet & tengok perempuan kurus yg lawa lawa tu dengan thigh gaps, collarbones, their abs peh sial memang buat aku membara siot. huhuhu. sesapa nak view boleh ja pi kat tumblr aku, atynroslan.tumblr.com

semoga aku akan terus macam ni. sihat ni seronok. air pun jangan lupa minum. baik. tak sembelit. badan pun dapat air cukup. aku minum 1000ml jugak sehari. hehe. gula pulak kalau boleh kurangkan. aku ni dari dulu kalau buat teh o bubuh gula 2 camca besaq tu now dah reduce jadi satu.

and kalau korang cuma diet dengan makan pill or ambik shake, it useless sebab takda senaman. aku ni kira bangga jugak sebab dapat control makan tanpa ubat ni.

hehe. so tu ja nak share. semoga entry ni buat sesapa yg baca terus bersemangat nak kurus & jadi lagi sihat. tak cakap pun gemuk tu tak sihat tapi sapa taknak jadi cantik pakai dress lawa2 kan? hehe. jom motivate diri sendiri.

sweat now, smile later.

cewah.

20 September 2013

same shit

Assalammualaikum.

i don't know what the hell is wrong with me. why i have to face all this shit every time i'm in relationship? i just want a cute relationship, respect & love each other. that's all. respect, what's most important thing to me.

don't force your partner to do something that s/he don't like for god's sake. suka tak bila kena paksa buat menda hang tak suka? fucked up.

he told me that "jaga hubungan ni baik baik", after all he ruined everything we had. stupid.

i promise with myself that i won't be in love anymore. i just wanna live my life happily with my family, friends & stuffs, u know.

be wise be wise be wise.

have a nice day.

11 September 2013

feelings

Assalammualaikum.

sometimes i regret that i let him into me. you know what i mean? i shouldn't. but it's late to undo everything.

i do i'm falling for him for whoever he is. how jerk he was but somehow i love him. this feelings can't lie.  i get jealous over smallest things because i can't control it.

but now, the feeling seems like wanna fading away. my feeling towards him like fading. i don't know what is wrong.

i do wanna let him go.. its all about me right now. about the feelings. i can't lie anymore. whenever i said "i love u", sometimes i don't mean it. i said it because i used to tell him everyday. but deep in my heart, i don't wanna lose him.

God, tell me what i have to do?

now, i don't wanna think about love. stop being silly dear self. just focus on life. focus on my diet & exercise. that could be worth.

sorry for this bad grammar. aku malas nak pikiaq lah bangang. aku taip apa yg terlintas ja ni.

bye.

Harap-harap OK 

Kita bertengkar soal yg remeh sahaja
Kita bertelagah soal yg mudah sahaja
Tentang lambat membalas sms 
Tentang tidak kata i love u di hujung panggilan
Tentang cara bercakap dah tak macam selalu 

Kita mula ungkit siapa yang lebih banyak berkorban
Siapa yang lebih cinta siapa 
Siapa yang sudah mula berubah 
Tiada apa-apa 

Kita sebenarnya ok-ok sahaja 
Cuma kita rindu sesama kita 
Takpa, nanti kita jumpa

05 September 2013

all praises to Allah

Assalammualaikum.

alhamdulillah for everything i have right now. family, friends, relatives, boyfriend (yeaps hehe), and stuffs that i cant tell.

so yesterday i received a message from politeknik. they said congratulation & i was like "why? am i in any competition & i won something oi?". they ask me to go to their website to see the result. what result? rayuan. hehe.

seriously since the day i buat rayuan tu, i didn't think about the possibilities to get into this poli pun. long story short, i didn't think about it. buat taktau macam takda apa tenenenene~

so i checked. alhamdulillah. i got an offer to continue my study at PTSS. alhamdulillah im happy. i miss the feeling of being a student. how busy my life will be with all the assignment, test, study & ect.

so i'll start study by the end of this year, inshaAllah. i cant wait.

that's all. take care everyone. xoxo


26 August 2013

the reasons

Assalammualaikum.

even its hard to let go the people who used to be with us but sometimes we have to let them go. its good for them & might be for us.

now, i'm deleting people who used to be with me but now they're just a person i used to knew. yes even its hard but sometimes we have to be heartless.

i'm not saying that was such a easy things to do but do we have an options? let them go or we stay in this situation which is hurt us so much? i rather choose to stay in this way, not letting people in easily & be heartless.

i'm sorry. i think i'm changed. i'm not a type a person i used to be, who cared too much, love too much & easily forgive people who hurt me.

by having this new soul, this new version of me, i wanna be happy. i have to forget those people who don't appreciate me & forget me too.

people asked me why the hell i'm being like this--
there's one answer, i used to this.
people come & go, so be prepare.

don't expect too much from them. they will leave when they get boring with us.

start a new day with a new smile, will you? (:

so, good night moon. have a nice day ahead.

*deleting memories between me & them* DONE!

∞ 
thanks for these girls who made my day lately. i miss my nado, nisak, tasah, wani so much. 

so keep smiling no matter what! everything happen, i bet it happens for a reason. hehe bye humans! (:

/counting days till the walking dead season 4/

20 August 2013

mess life

Assalammualaikum.

God knows that my life is miserable yet He still give me a tests, to make me strong, i guess.

i'm tired with all these bullshit.

life, give me some break, will ya? i'm tired..

i really need someone to talk to but seems like everyone left me like i was nothing. thank you so much. i'm glad to had you guys, once, in my life.

i pray, i praying hard. i know He listens. i know He exist.

God, take my heart with You. i gave a little piece of my heart to humans, they break it. now, please, have mine?

bye everyone. xo

17 August 2013

raya 2013

Assalammualaikum.

i hope i'm not too late to wishing you guys selamat hari raya, maaf zahir & batin for what i've done since i posting those entries, kot kot ada yang terasa, form bottom of my heart, aku minta maaf.

so how's your raya this year? *smile*

tahun ni raya paling hambar.

yeah well, raya tahun ni without husband lagi eh waitttt what atyn? without husband? yes, im single as fuck & i think that alright. im still young, though. lol

saja ja acah ihik ihik.

taktau aaa nak taip apa dah. haaaaaaa

so im here about to belajaq how to drive le car with my father & brother in law this petang & i'm scared as hell. pernah bawak 2 kali pusing jalan dekat rumah guna kereta kancil pikah & now aku kena drive citroen yang sah sah berlainan dengan kereta malaysia.

wish me luck (:

pasal kerja lak, pikah cakap kami inshaAllah start kerja awai bulan september. may Allah ease everything. ameen

ala alaaaaa sad me is sad sebab taktau nak update apa. eh korang korang kalau yang ada twitter jejemput follow i ok ((tetiba promote)), follow; @atynroslan_

i better go. nothing to tell ya guys right here la i need an ideas! hmp. so enjoy your raya with your loves one & be safe wherever you are!


okay bye! have a good day ahead guys. muah muah! (: x

05 August 2013

chilling around yo

Assalammualaikum.

ramadan is about to leave us. sedih ok sedih *kesat ayaq mata bertalu*

raya lagi berapa hari je lagi. how's your raya preparation so far? gewd? hehe.

takda apa nak cerita lah tapi naaaaaak sangat update blog. so hi people! how ya doing? me is good, alhamdulillah.

aku malas nak cerita la bangang. bye. ahahahahaahaaaahhahahahahahha sorry


so satgi nakpi tengok wayang ((inshaAllah)) & berbuka dengan temen temen sekolah yuk ah.

bye humans. happy fasting! (: x

26 July 2013

try

Assalammualaikum.

salam nuzul Quran! may Allah bless us & grant us Jannah. InshaAllah.

so how's your fasting so far? good?

okay lemme tell ya one story, alah actually bukan story pun but it based on my pengalaman so i wanna share something might be inspire someone who read this out there.

here we go, bismisllahirahmanirahim.

before that, this content tak riak pun. aku cuma nak share.

ramadan has change me to be a better person & muslimah, i think so. ramadan makes me learn about patience & the way to get more closer to Him. alhamdulillah i'm trying not to be riak but this is what i feel. yes, ramadan change me. inshaAllah aku harap sangat benda ni berkekalan.

aku kan dulu ni mana cukupkan waktu sembahyang. nak cukupkan waktu ada saja halangan. contoh halangan yg bodoh bagi aku tu is ada orang ramai dekat sekeliling aku yg buat aku rasa terlupa Dia, pastu buat something yg aku asyik sangat sampai lupa waktu solat, lalai, buat tak endah bab sembahyang & anggap tak sembahyang ni normal.

sejak ramadhan ni alhamdulillah so far aku penuhkan waktu sembahyang aku. walaupun ada yang aku buat nak habis waktu dah but i'm trying so hard cukupkan jugak amalan wajib 5 kali sehari ni.

aku ni pesen ((jenis)) yang kenang budi [rasanyalah], sebab waktu aku down & waktu aku patah semangat, aku jumpa Dia mintak segalanya agar aku tak resah dah & He answered my prayer. He gave me a strengthen. alhamdulillah. lepas tu kejadian tu aku selalu cakap kat diri sendiri kalau rasa malas nak sembahyang, i will talk to myself

"tak malu eh? Dia bagi hang nyawa, rezeki, kasih sayang, kekuatan yg hang ada sekarang, takkan takleh nak spend 5 minit dekat Dia while Dia spend dekat hang udara 24 jam?"

brainwash diri sendiri & automatik diri sendiri bangun pi ambik wudhu. alhamdulillah. kena berkeras sikit dengan diri ni. lawan nafsu jahat yg ada.

so for those yg rasa nak berubah & takut gagal ((ya know what i mean kan? *kekening*)), always remember this kalau rasa macam nak terbabas, okay ayat aku deep sangat terbabas lah apalah.......

1) ingat, solat tu wajib. tak buat dosa. kalau buat dapat pahala & syurga. takkan takmau?
2) Allah suka orang yg sembah dia & minta dari Dia. you know why? read al-Fatihah. you'll know.
3) hati tenang. serious tak tipu. tenang sangat. setenang air di kolam blabla air dikolam pun tak setenang ni.
4) you'll satisfied. puas. lepas 5 waktu dah cukup akan datang satu rasa yg buat hang rasa puas sangat.
5) now you're believer. you're close to Him, sedaq tak?

pengajaran dari apa yg aku buat ni kan, kalau aku resah & ditimpa apa apa perkara yg tak baik, aku cecepat muhasabah diri cakap "Allah ada. Dia takkan bagi masalah kalau kita takleh settle la, we can get through this. laa tahzan Inaallah ma'ana, sabaq & ikhlaskan". 

perbanyakkan kaji surah surah dalam Malay & kita akan dapat rasa keagungan Dia. peh.

semoga ramadan ni mengajar & buat kita berubah ke arah kebaikkan.

muhasabah diri lagi, shaitan dah terkurung & hang masih tak reti sembah Allah, salah siapa ni? cuba pi depan cermin & you'll know who.

that's all. till then. selamat beramal. happy fasting (: xo

20 July 2013

true love?

Assalammualaikum.

salam ramadan kesebelas!

tadi baca maria elena punya blog & dia buat cerpen yg bagi aku memang boleh nangis kaw kaw punya kalau aku jadi 'watak' utama dalam short cerpen dia tu. you guys can read them right here.

so i wanna talk about this.

what if one day, you marry with someone you love ((of course lah kan?)) & you live happily with them & suddenly they get sick & meninggal. now, you're single wife, husband, mom / dad. could you ever imagine that?

ugh even it hard tapi aku dah fikir dah benda ni. i know its written by Allah already. that's why i ask you guys, about the preparation & such. are you ready for that?

kena pulak cerita anak anak hangpa pulak pesen tak ambik port pasai hangpa sebab depa busy, lagi sedih kan? so starting from now what you guys need to do is taking a good care of your parents lah & Allah will reward your deeds.

kita buat kerja seikhlas mungkin & let Allah handle the rest. tawakal. okay?

hehe i'm kinda boring right now so thats why im update this entry. i think it nice to share something that make us think about the future. right?

"blessed is the man who found a girl that loves God more than him & blessed is the girl who found a man that waits for her & ask her from God"

take care. happy fasting (: x

17 July 2013

how to be a strong person ececeh

Assalammualaikum.

salam ramadhan people!

sorry bcs i'm not updating this blog for a long time. dah ramadan baru gegeh nak update. ni pun sebab bosan. hihi.

so yeah fyi i've been rejected with someone i waited for 2 years & i'm okay with that. it kinda disappointing but life must go on.

after what I've been through, i kinda losing a faith in love. i learned something from my past. i really need to be careful & i'm not going to easily let anyone in after this.

serious weh lepas semua ni aku macam heartless gila. people come & go. i dont know what the heck is wrong with me. lepas ni nak tumpu cari duit & ilmu jela. dekatkan diri dengan Tuhan lagi senang takdalah aku sakit hati camni.

today, i choose to be happy.
today, i choose to leave you alone.
today, i choose to stand on my own feet.
and today, you'll never look at me as yesterday.

i'm done with everything. i'm tired of all these shit.

"he dont deserve u. Ure strong & freaking brave" -@AntiHoney

by the way, thanks for those who always be there for me through thick & thin. i will never forget that. so does Allah, cuma Dia mampu bayar.

cuma ingat, kalau dah jodoh tu Allah dah tetap, larilah sejauh mana pun kita tetap jumpa balik. kalau tak berjodoh di dunia, di akhirat masih ada. have a faith in Him.

cuma sekarang aku tak ready dengan apa2 lagi, i mean, love. langsung tak bersedia. kawan-kawan aku ada yg dah kahwin & ada yg plan nak kahwin & i'm here all alone. its Allah's plan. i put a trust in Him & let Him handle the rest. kan? chill.

kepada gadis2 kat luar sana yg ranap sebab confessed & kena reject, don't worry, you're not alone, we're in the same boat. chill. at least we tried. depa tu yg bodoh sebab tolak. you know, aku baca kat mana ntah pasai lelaki yg reject perempuan tanpa sebab ni merupakan lelaki paling bodoh kat dunia. yups.

depa taktau agaknya camna perempuan tu kumpul segala kekuatan untuk bagitau. depa taktau macam mana rasanya bila perempuan tu susun ayat cantik punya semata2 nak mengaku. depa taktau & depa takkan pernah ambik tau, you know why? sebab depa buta, pekak & bodoh.


okay princess, keep your head up & don't ever let your crown fall.


I NEEDED NO ONE BUT MYSELF. 

true shit. okay aku nak bagi tips kat jiwa jiwa yg parah sebab cinta ni. tips dia 2 ja. first, kalau tengah sakit sekarang, jumpa Dia. ya, yg cipta kita & yg duk bagi kita bernyawa sekarang. mintak kat Dia kekuatan & kesabaran. you know after i prayed for the best, He answered. banyakkan mintak dekat Dia, Dia suka. tu pasai Dia Ar-Rahman ((Maha Pemurah)). Dia pun tak suka tengok kita sedih dikecewakan & Dia akan bagi kesenangan hati, sebab apa Dia bagi? sebab Dia Ar-Rahim ((Maha Penyayang)). yups.

banyakkan ingat kat Dia, Dia akan ingat kita balik. berbaloi sangat okay. dari ingat orang yg tak tentu hala yg tak sure dia pun ingat kat kita balik sangatlah buang masa. 

tips yg kedua, jangan cepat jatuh cinta & letak harapan menggunung. senang. hang tak sakit hati. buat taktau sudah. buat rilek. calm your titties girls. ahahaha. 

bukan nak kata apa tapi aku macam takda hati dah nak bercinta lani. huhu

 okay that's all. takmau sedih sedih dah. life must go on. sesapa yg rasa down gila lani bawak2 pi sembahyang & doa kat Dia. eh? hehe. 

29 June 2013

kecelaruan maklumat/personaliti

Assalammualaikum.

maaf na kalau aku buat sesapa tersinggung. takda niat lain selain untuk sedaqkan diri masing2.

bismillahirahmannirrahim.

1. okay, aku nak jujur. dulu kan waktu aku tingkatan-tingkatan dulu, aku pun ada masalah ni. kecelaruan maklumat. kecelaruan maklumat ni atau dikenali dengan bahasa lagi sedap is takda personaliti. takda personaliti ni dikenali dalam bahasa yg lagi mudah gila nak dipahami is "woih, hang ni takda jati diri sendiri ka yg asyik meniru orang ja ni?"

haa macam tu.

2. aku memang ada masalah ni waktu aku sekolah dulu. asyik nak tiru orang. aku tak dapat nak 'kesan' diri aku sendiri. aku rasa lebih baik tiru orang, best. seronok. puas. tapi kan, dalam duk meniru tu aku sedaq something yg aku tak mampu jadi orang lain. apa yg orang tu ada, aku pun takleh ada. apa yg orang tu buat, aku tak mampu buat. waktu tu aku sedaq, sampai bila nak tiru orang ni?

3. dari cara pakaian, cakap, gelak, blog punya layout pun aku meniru. sampai satu tahap yg setiap inci perbuatan manusia yg aku kagum tu, aku tiru. sounds may stupid but that's me. my past lah woih. sekarang alhamdulillah tak macam tu dah. hehe.

4. buat sesapa yg rasa ada masalah ni, jangan risau. in the end, insha Allah masalah ni akan settle & pi jauh2. hang tenang ja tunggu benda alah ni pi. lagi satu aku nak pesan, dalam duk tunggu tu cuba explore diri hang sendiri, tanya apa kekurangan & kelebihan hang dan jadikan kekurangan & kelebihan tu diri hang sendiri. hang paham tak? tak paham, baca balik sampai boleh paham.

5. percayalah. last sekali bila hang sedaq yg meniru orang ni tak kemana pun, hang akan menyesal sangat. take a time & explore yourself. you'll find the truth about yourself. apa yg hang suka, apa yg hang tak suka, jadi diri sendiri. jujur. kesian, hidup dahlah sekali ja, orang lain ada life memasing meanwhile hang pulak kalut duk kejaq 'diri orang lain'.

xxxxx

bukan niat nak marah ka apa ka, tapi aku nak bagi sedaq sebab benda ni dah pernah jadi kat aku, dan aku dapat rasa sedalam mana keinginan nak jadi orang lain ni. 

semoga hang-hang semua pulih dari penyakit ni.

kesian kat diri sendiri, tak jujur. 

take your time. YOLO yo. 

aku cakap hang-aku sebab aku rasa jujur cakap macam tu lebih buat kita dekat, sebab itu adalah aku. maaf kalau yg baca ni umur atas dari aku ((akak akak, abang abang, pakcik pakcik, makcik makcik)). aku nak kita rasa rapat. macam tengah cakap dengan kawan baik sendiri. 

aku pun terlampau jadi diri sendiri sampai asyik mencarut ja. mintak maaf tapi aku janji aku akan kurangkan perkataan2 tak elok. sebab semua tu mencerminkan aku balik ja. aku sedaq tapi nak buat camna? 

yg baik kita jadikan teladan, 
yg buruk kita jadikan sempadan siam. sawadikap. 

bye humans! ((@.@))/* 

21 June 2013

that face

Assalammualaikum.

photo&edit by me

i hate myself for loving you too much.

i hate myself for putting too much hope on you.

how i wish when you & others ask me whether i'm fine or not, i wanna answer that with "no, i'm not damn okay. i need you to hold me close & make me stay". ugh

but you never get it, don't you?

i'm smiling in pain.

lulz buat teruk kejadah apa hahahahah bye

17 June 2013

hi!

Assalammualaikum.

hi guys! sorry sangat lama gila bangang aku tak update blog ni. aku busy. busy lah sangat padahai tetiap jam tercongok depan pc ni. wiwiwiwiwiwi

so how's life?

macam dengan apa ntah mukadimah kali ni blergh

so yeah kita dalam bulan Syaaban dah ni, means lagi beberapa minggu ja lagi nakpi bulan Ramadan. awh i cant wait eventhou' puasa ganti aku tak settle lagi. insha Allah nanti. nafsu lapaq & sukar bangun sahur masih berleluasa. sobss

tak sabaq nak tunggu lepas raya. sebab nak start kerja dah. aku taktau pasaipa aku excited sangat kerja kali ni, mungkin sebab this is for the first time gaji paling banyak dari yg sebelum2 ni kot, rasanya lah.

btw soal hati & perasaan sekarang aku takmau cerita banyak. ketahuilah aku tengah bahagia lani. hahahaha. geli. mintak2lah rasa ni berkekalan. note to self, bercinta sesama manusia tapi jangan pernah lupa cinta kat Dia. sebab dia yg kurniakan semua rasa. aku patut utamakan Dia. ya. harus, patut, wajib.

Allah takkan perkenankan sesuatu rasa/perasaan tanpa izinNya. aku tau. terima kasih.

okay tu jelah kot. aku tengah diet ni. swimming, squats & sebagainya dah dipraktik. semoga aku mencapai apa yg aku hajati selama ni. ameen. insha Allah.

till then, bye people (:>

maaflah nados. aku suka gambaq ni. ingat dak lagi? waktu tunang along tu kita ber-kemwhore tengah jalan. >,<

dengan pikah kat independent beach. 

tujuan aku upload gambaq2 ni khusus utk para pembaca, mana tau kalau2 ada yg merindui wajah desa ni. eh. hahahahahhahaah bye 


13 May 2013

The jerk of me.

Assalammualaikum.

Aku ada jugak sisi jahanam waktu kecik dulu. Kalau hampa tengok aku punya older post ni, yg whatpubertydidtous tu, gambaq atas belah kanan tu aku macam nak lempang diri sendiri ja.

Cerita tu ada kisah disebalik kejadian k. Aku baru balik dari main dekat taman permainan depan rumah aku. Ya know, sampai sekarang aku boleh rasa belengas nya aku. Belengaih means selekeh, busuk, kotor & sebagainya yg negatif la. Aku benci keadaan aku waktu tu. Dengan kaki berpasir, dengan peluh dekat celah leher, dengan bau badan yg ntah apa2, rasa bahang panas waktu tu buat aku rasa aku geli dengan diri sendiri.

Dalam hidup ni, kita akan ingat setiap terperinci dengan benda yg kita dah buat. Sebab kita ingat benda tu mungkin sebab benda tu yg kita rasa paling baik & paling teruk kita pernah buat. Dan aku cuma ingat yg buruk ja. Hahahaha.

Antara yg paling teruk aku penah buat waktu kecik dulu is, tertinggal beg sekolah. Cerita ni akan jadi modal waktu mama sembang dengan sesapa pasai aku. Nak cerita betapa bongoknya aku waktu tu. Aku okay ja sebab aku rasa awesome ada cerita camtu. Bukan senang bebudak comel macam aku tertinggal bag kat rumah & sampai sekolah ja cari bag takda.

Lepas tu waktu dekat cameron highlands, aku bebai pasaipa taktau & bertindak bodoh dengan baling cincin emas dalam bilik ayaq & guess what cincin tu masuk dalam lubang & hilang sampai lani tak jumpa yay atyn yay im so clever, im so rasional, im so good, im a good child ever YAY!

Aku tak ingat sangat aku kena maki dak waktu tu. Kakakakaka.

Lepas tu waktu petang waktu arwah tok ah ((my late grandma)) dok ada, pukul 5 petang sharp aku akan mandi dengan dia. Tengok dia basuh gigi palsu dalam bekas tu, aku mandi bawah paip ayaq. Lepas mandi tak sah lah atyn roslan kalau tak kena perang bedak. Tok Ah akan buh bedak macam seguni dekat muka aku. Trademark tok ah yg sampai sekarang jejiran aku akan ingat.

Lepas mandi, tok dah pesan dekat aku jangan main kotoq sebab dah mandi. Aku pulak pesen tak dengaq cakap, kat mana along & kawan2 kami terjun selut, kat situ gak aku terjun. Balik rumah dengan kaki penuh selut, dengan peluh merata ceruk, tok ah ambik ranting kayu pokok ceri ((tempat dia dengan jejirans lepak)) terus tibai betis aku sambil membebel sebab kotoq. Kan dah mandi. Wiwiwiwi i miss her so much. Tokwan Omaq, tok Tom, tok Sapaq & tok Ah mesti tengah seronok sembang dalam syurga kan? If only depa ada lagi, haih idk what to say.

Tudia tudia atyn roslan waktu dulu dengan gown ((ekceli aku banyak gila gown camni)). Hahaha
Serabut aku macam dejey. Meluat tengok gambaq diri sendiri. 


Selit sikit, aku dilahirkan waktu Tok Safar ((my dad's daddy)) meninggal. Kira dah 19 tahun dia meninggal. Aku tak pernah rasa kasih sayang seorang tokwan. Yg dok ada pun Tok Ah. Tu pun sat ja aku dengan dia. Umoq aku 8 tahun dia meninggal. Waktu tu aku paling rasa erti kehilangan ya amat. Dia jaga aku baik sangat. Aku demam dia yg bersekang mata jaga aku. Yg suap aku. Rindunya adik dekat riba tok. Tok tunggu adik nah, nanti kita jumpa kat Sana adik nak tidoq atas riba tok :'( Tok Omaq & Tok Tom ((my mama's parents)), aku tak pernah jumpa langsung sebab aku keluaq tengok dunia depa dah takda dah. Tapi base of what mama told me, aku sure tokwan & toknek aku orang baik. Sebab ramai kenai depa. May Allah bless their soul. Only Allah knows how much I miss & how much I wanna meet them.

Okay done about them. Aku nak cerita apa lagi pasai sisi aku yg paling teruk sekali ni? Hmm. Oh! Ada lagi satu habit dengan aku. Tapi aku rasa sekarang takdak dah habit tu, alhamdulillah. Ya know what? Makan tak sah kalau tak tumpah atas baju. Kalau tak tumpah tu bukan atyn roslan yg rakyat patut bangga lah. Mama orang paling hangin  satu badan kalau ada benda tumpah atas baju. Wkwkwkwkwk. First time pakai baju dok okay lagi sampailah since makan. Kali kedua pakai baju tu konfem KONFEM punya ada kesan kotoran ketegaq nak mampuih disitu. Hahahaha.

Tu jela kot. Hampa ada dak benda paling hampa ingat dalam hidup hampa waktu kecik? Kalau ada cerita lah.

Bye everyone. Take care! (:

12 May 2013

#WHATPUBERTYDIDTOUS

Assalammualaikum.


Don't laugh, please? LOL 

08 May 2013

Kemenangan

Assalammualaikum.

Harap semua sihat & ceria.
Aku sihat, aku ceria.
Alhamdulillah, syukur aku panjatkan kepada Allah.

PRU13 baru selesai. Buka buku baru, buku lama kita tutup.
Jangan bakar, kita simpan.
Kalau bakar, kita boleh lupa.
Kalau simpan, kita boleh buka & baca apa yg kita lalui.

Buku 5 tahun sebelum PRU13 merupakan buku yang paling derita,
buat abah.
Tak payah tanya. Sebab biar kami rasa apa yg kami lalui.
Ditindas, dipergunakan, diperolok-olokkan.

Depa ingat roda berhenti berputar,
depa silap.
Roda terus berputar.
Allah ada. Malaikat ada.
Sekarang masanya roda kembali berada diatas.

Alhamdulillah.

"BN kembali rampas semula Kedah".
Merupakan perkara paling gembira buat aku.
Lebih2 abah.
Riak wajah dia ceria, bersinar gila.

Syukur padaMu Allah,
tiada kuasa selain kekuasaanMu.

Memang--
Memang Dia bagi kami 5 tahun mencabar
sebab kami tak pernah terasa cabaran hidup sebenar.

Banyak kami lalui bersama.
Penuh gelak tawa & duka.
Boleh kenal mana kawan & mana lawan.
Allah buka hijab kami untuk lihat semua tu.
Allah bagi kami peluang rasa semua rasa perit, pahit.

Aku rasa,
sekarang Allah nak bagi kami rasa pelangi.
Rasa manis.
Insha Allah.
Dia berkuasa. Dia Maha Mengetahui. Dia yg Memakbulkan.

Buat yg pernah menindas,
ingatlah, kita ada Tuhan,
Dia yang SATU,
Dia tahu, Dia nampak, Dia dengar.
Dan, Dia balas.

Alhamdulillah. Permudahkanlah hari hari kami yg mendatang.

Terima kasih utk penggembaraan ini.
Terima kasih.

27 April 2013

M A L U.

Sungguh sungguh hati aku malu.

Lantak la. Malas dah nak ambik port--

23 April 2013

My name.

Assalammualaikum.

Why Atyn? Why not Aten, Atin, Areten (kinda stupid suggestion), Fatin, Faten, what else? Ugh.

Hello guys! How are you? Me just doing so fine. PRU 13 is around the corner. Fyi my family & the jirans is really busy berkempen & of course we supporting Barisan Nasional. Yes, undi adalah rahsia tapi siapa nak rahsia dah zaman sekarang kan? And we are one of them (yang takda rahsia). Lol.

Okay, back to the tajuk. Awat Atyn Roslan? Kenapa bukan Affaten Roslan? Fatin Roslan? Faten Roslan? Blablabla. I find it very weird. I don't know why. Mungkin sebab aku guna Atyn Roslan ni sejak dari Myspace until yeah, i'm here right now. Dari PRU ke 12 sampai yg ke 13. Cer kira berapa tahun dah.

Dah tu takkan aku nak tukaq nama aku kan? Rasa janggal gila. I asks myself, why "Atyn"? Awat kena ada "Y" & guess what? I can't find that answer for god's sake. Hahaha. Serious aku macam taktau pasaipa aku eja macam tu dulu & yes aku salahkan diri sendiri sebab letak Y instead of E or I. I'm sorry, my fault.

Disini aku nak tegaskan yang aku memang tak-bajet-jadi-urban-ka-matsalleh-ka(kalau ada yg berfikiran sebegitu)-or-apa-apa-jelah, ketahuilah sebenaqnya aku takda niat pun & bila dah lama guna nama ni aku rasa selesa dah. Sorry malas betei nak tukaq jadi "Faten Roslan". Ew.

Okay, back to PRU13 part, moh kita layan gambaq sekeping dua boleh tak? Ni gambaq waktu malam first. Calon Adun Jitra datang melawat & memberi sumbangan utk Bilik Gerakan taman kami. Thank you so much Paktam! (: x







Sorry sebab gambaq sikit ja. Aku malas nak transfer. Ni waku malam first berkempen, now lagi meriah. After that night, orang orang Paktam datang hantaq banner pulak. & semalam depa mai hantaq banner, bendera, baju pemuda, topi BN & air mineral. Thankssss. Alhamdulillah. Rezeki~ So kalau ada yg nak datang melawat, datanglah ke Taman Seri Aman. Hehehehe. Hidup Barisan! (: x

Take care! x

26 March 2013

Quick update x

Assalammualaikum.

Aku pun taktau dari mana aku dapat kekuatan untuk update blog pada masa yg sama aku tengah mengantuk ni. Thanks Allah.

Aku malas gila nak cari kerja sekarang ni. Sebab pernah sewaktu ketika aku cari kerja banyak gila & pi interview yg boleh dikatakan dalam seminggu, 3 interview aku pernah pi. Tak gila ka? Aku dah hilang rasa nervous, rasa malu nak jumpa orang sebab interview.

Okay stop with that crap.

Sekarang ni bila aku buka mudah.my terus ke jobs & waktu tu jugak rasa macam nak mampus cari kerja lepas tu tak memasal marah diri sendiri, aku bilang "awat hang duk buka natang ni atyn sedangkan hang kan takmau kerja buat masa sekarang?"

Tak dapat jawapan tu & aku masih teruskan kehidupan aku seperti biasa.

Kadang2 rasa malu jugak sebab tak pi mana, terperap dalam rumah ja tapi aku taklah stress sangat sebab aku dah apply UPU & memang kalau ada rezeki aku nak sangat sambung belajaq, grads & cari kerja yg boleh menjamin kehidupan sendiri & keluarga.

Keluarga penting dulu apa apa hal pun. Letak depa number satu, aku number dua pun takpa.

So yeah may April will be a lucky month for me, insha Allah. Allah knows best. Good luck dear self. x

19 March 2013

Manusia rawak

Assalammualaikum.

Kadang kadang sedih jugak aku dengan sifat manusia yg ntah apa apa ni. Depa cari pasal dengan benda yg takda kena ngena dengan depa pun tapi depa sendiri bodoh pi terasa. Hahaha. Sabor jelah. Orang macam ni kena pandai handle. Bior ja dia meroyan sesorang. Dia nak buat ayat sarkastik tapi sebenarnya sarkastik dia tu tak matang, nampak bodoh lagi ada sebab dia sendiri terasa. Well, fuck you.

Macam semalam. Ada orang tuit yang ada 'orang lain' asyik tweeting 24 jam non stop & that's pathetic. Kononnya macam 'orang lain' tu takda life asyik mengadap twitter, asyik tweeting. Senang cerita muka dia jelah dalam timeline setiap masa. Nak tau kenapa aku up cerita ni? Sebab aku terasa lah bangang. Aku tweeting 24 jam, ya, memang. Tu gunanya twitter. Buat apa sign up twitter kalau tidak meroyan? Bodoh, hang pun meroyan dalam tu hekeleh tak mengaku. Ceit.

Masalahnya sekarang, eloklah dia meroyan dalam twitter dari dia meroyan dekat facebook. Satgi dia pi meroyan situ, hang tak suka lak lepas tu asyik nak complaint ja pasai benda tu sampai hang nazak. Bodoh piang lah betina oi. Chill sudah. Tak suka nampak muka 'orang lain' dekat timeline hang, unfollow jelah apa susah kan? Menyalak macam anjing.

Sorry emo. Tapi aku tak suka orang persoalkan pasaipa 'orang lain' tu online 24 jam, nama dia ja dekat timeline. 'Orang lain' tu tak kacau seluaq dalam hang pun so takyah nak mempersoalkan pasaipa dia asyik online. Takda kena ngena. Bill elektrik & internet sikit pun tak kacau bra hang. Kan? So better you shut the fuck up bcs you're totally annoying bitch.

Cakap orang pathetic. Cakap orang takda life. Hang tu yang takda life sebenaqnya dok persoalkan hidup orang yang takda kena ngena dengan hang.

Bye.

14 March 2013

Iyakan saja

Assalammualaikum.

Pagi tadi aku pi interview dekat aloq setaq. Now, credits to along & abang wan sebab tolong bawak & siap tunggu sampai sejam dalam kereta. Aku sekarang ni takda rasa nervous dah nak interview. Rasa macam takda apa langsung. Yang baru nak pi interview terketaq ketaq tu buat teruk, padahal bukan teruk pun weh. Interview tu macam hang berak ja. Hang kena teran pelan pelan ja sampai dia keluaq sendiri. Lepas dah selesai, lega. Kan? LOL.

Aku tengok job ni dalam mudah.com. Aku pun email resume. Dok esok tu depa call aku suruh mai interview. Aku on ja sebab gaji 1k jugak, banyak gila babi tokhang shuffle dengan aril af. Kakakakaka. Excited aku kalah toknjang hang.

Waktu sampai pukui 10.45am. Aku orang first kot wehhhhhh. Hahaha. Waktu aku naik tangga tu ada orang lain ikut aku, aku pun cecepat siot panjat tangga. Lol. Lepas dah isi dah aku bagi kat kakak depan tu. Aku pi duduk tunggu. Lepas tu ada perempuan tu datang bajet macam ada degree siot. Dalam hati aku memang rasa peluang tu tipis dah. Perempuan tu duduk tepi aku lepas dia isi borang tu, tanya2 pakai SPM jugak. Ceh, gaya macam ada degree kemain. Hahahahaha.

Dia duduk tepi aku siap sembang lagi. Aherherher. Tunggu manager tu sampai sejam. Dalam hati aku ni maki kemain oi. Lepas tu dia sampai siap buat kalut cari tie lah apa lah. Lepas tu kakak depan tu suruh aku masuk dulu sebab aku kan orang first datang interview. *flip hijab* *menari gangnam style + harlem shake* *nyanyi lagu Sayang* *cium siku sendiri* LOL

Sesampai manager tu, kakak tu panggil aku dulu sebab aku kan orang first yg sampai. Phew seronok k jadi orang first datang interview ni. Aku masuk sembang, gelak, bertampar, main game, belajar gitar, makan, lepak dengan manager tu, aku keluaq. Aku pi jumpa perempuan-bajet-ada-degree-padahal-level-sama-dengan-aku-ja-puih tu. Then aku blah. Dia takda tanya banyak pun manager tu. Dia tanya aku datang buat apa, aku jawab dengan penuh tatasusila & berani sikit "rahsia....". Dia bangun & lempang aku.

Mengarutnya aku cerita. Hahahaha malas aku nak cerita aku buat apa dalam bilik tu dengan dia, biaq jadi rahsia sudahlah. Kakakaka cemas tak aku taip camni? Fuck you pikiaq bukan-bukan.

Balik tu kami singgah makan. Lepas makan terus balik rumah. Sesampai rumah aku tunggu sampai ke petang tunggu depa call aku. Manager tu cakap kalau call bermakna dapatlah. Kalau tak, tak dapatlah. Tengok tengok call. Aku jawab penuh semangat padahal aku lena waktu tu. Dia cakap esok datang bawak notebook & pen. Aku pun iyakan saja. Dia suruh datang pukui 9.30am. Jawatan sbg penolong pengawai operasi akhirnya menjadi milikku. Wuuuuuu.

Malam tu dapat konklusi, aku takyah pi kerja sebab jauh. Ya, abah & mama suruh. Aku pun iyakan saja. Seronok kan? Ya, aku tahu.

Esok ada interview lagi dekat Tanah Merah. Kali ni dekat saja, boleh kot.

Okay aku penat dah menaip, rasa macam nak lempang tok hang ja. Bye everyone.

Nah bye 







17 February 2013

The wedding story

Assalammualaikum.

So yeah, alhamdulillah majlis kahwin along & abang amzar berjalan sangat lancaq. Terima kasih bebanyak kat semua yg terlibat tetambah jejirans saya yg awesome gila babi bakhang. Jiran hang pun tak macam jiran aku, bersatu dia bukan main. LOL

Start hari Rabu tu kami dah kalut. Lari sana lari sini. Pi ambik baju pengantin, pi bayaq itu pi bayaq ini. Macam biasa, kami tak berdua, bertiga. Pikachu pun ikut sekali. Malam tu dia tidoq rumah aku. Malam tu jugak aa sibuk buat doorgift. Phew rumah aku sesak dengan jejirans, bebudak, kotak, makanan sini sana.

Malam yg paling busy nak mampus, Khamis aa. Malam Jumaat. Malam tu malam berinai & malam masukkan bahulu & muffins dalam doorgift. Orang dari serata pelusuk dunia datang tolong (tipu). Phew penat. Aku bukan penat buat apa pun, penat buat ayaq jamu depa ja. Baru letak pungkoq dengaq mama suruh buat ayaq kopi. Baru nak mesrakan pungkoq dengan kerusi abah suruh itu suruh ini. Tawakal ja. Nasib baik petang tu aku dah install kesabaran. LOL. Malam tu gak bf Pikah sampai dari Kelantan. Bf dia cool, okay aa. Baik ja, siap bawak limau sekotak. Baik kan kan kan? Baik lah sangat..... HAHAHAHAHAHA. Tapi serious dia baik. Laa apahal dari tadi duk cakap dia baik ni? Penampaq hang mau atyn?








Hari Jumaat tu pinggang aku nyaris nyaris tercabut, alhamdulillah tak tercabut pun. Bangun pepagi sesiap pakai baju cecantik sebab orang duk datang kan, aku masukkan 1k bahulu dalam doorgift & susun dalam kotak elok elok sebab nak bawak pi dewan. Ya know, bawak natang doorgift tu pun kena angkut dengan lorry. Gila betei.

Hari Jumaat tu paling teruk. Yg paling teruk jejirans aku aa. Depa bangun pukui 5am & kami sefamily tengah sedap dok lena lagi waktu tu. Depa mangkit (baca:bangun) sebab nak pi pasaq borong kat aloq setaq tu. Hari Jumaat kan along akad nikah, so depa aa volunteer & at the same time kena paksa dengan mama kena masak utk hari tu. Memula depa masak utk lunch & start petang sikit baru masak utk tetamu lepas balik dari masjid utk makan malam.

Depa masak macam memang best aaa. Lauk kampungan tahap tahun 1988, lulz. Tengah hari tu buat ikan bakaq, sayur kobis (my favorite), kepah masak lemak, ulam, sambal belacan mak kiah yg superb & ikan masak sayoq. Phew terangkat akuuuuuuuuuuu weh, terangkat dia punya cerita sampai rasa nak terbang, lol. Menu utk malam pulak gulai udang + kacang buncis, ikan temenung goreng, ulam, sambal belacan mak kiah yg superb awesome nakharei fucking awesome gila babi weh, tembikai & hatimu masak hatiku menjadi satu cinta ku rasa hatimu menyempurnakan aku~~~  tapi cinta bukan milik kita~~ lalala. LOL. Ya, hati goreng. Kisah pulak aku bye.

Eh tak bye lagi tau uols. Nak cerita pasal malam akad nikah tu. Kami pi masjid pukui 8.30pm. Along akad nikah lepas isyak sebab abang amzar exam petang tu so tak sempat buat lepas maghrib. Rumah kami tinggalkan dekat jejirans sebab ada marhaban & tahlil doa selamat. Abang kemain nervous. Nak tergelak pun ada. 2 kali lafaz terus along sah jadi milik dia. Ingatkan nak goal sekali tapi ter-dua pulak hahahaha nak buat gena kan?

Orang kemain ramai datang. Siap pak imam masjid tu kata nasib baik buat dekat tingkat bawah, kalau atas memang sempit sebab orang ramai. Sobs sobs terharu.











































Dah selesai semua, balik rumah semua pi serang nasik. Amboi gelojoh uols. Lapaq lettew. Lepas marhaban, depa (geng2 perempuan) masuk buat bunga telur & bunga rampai dipalu palu hati longlang jadi penghibur (lirik menipu cam harem). Waktu tu gak si Nado sampai dari iPoh. Man pi ambik dia dekat stesen bas sebab makpak Nad pi KL. Dia tidoq rumah aku siap pinjam kebaya aku lagi tu. Nasib baik aku dah install kemurahan hati, kalau tidak memang aku nak sewakan ja baju tu. Rm20.00 sejam. Kaya makcik kaya!

Kami semua kepenatan. Tidoq luaq semua malam tu. Sekali dengan pengantin tidoq luaq sampai sakit belakang. Malam tu kami tak pi dewan pun tengok persediaan pelamin sebab semua dah penat tahap gila. Kami percaya kat wedding planner tu. So esok jela kami pi tengok camna.

THE WEDDING DAY! 

Bangun pagi semua berebut siap ada yg nyaris nak terbunuh sebab berebutkan bilik ayaq. Phew bilik ayaq aku hot sampai semua nak masuk. Lulz. Aku mandi agak lama aa, sorry nah sesapa yg menunggu. Lepas dah siap semua, kami bertolak pi dewan jam 11am. Along tak pi lagi, kejadah apa pengantin pi awai kan? Aku, nad, pikah & abang apa taktau nama dia tu hantaq kami pi dewan. Nasib baik ada dia, kalau nak tunggu along memang panas hati aku kat situ.

Sesampai sana tengok katering kalut susun atur kerusi meja & lauk pauk. Yg live band duk test test lagu. Seronok gak ada kugiran ni. Meriah. Tak sama macam guna PA system. Aku cadangkan kenduri nanti nak guna live band jugak aa.

Pukui 12pm orang mula mai dah. Aku ni tak makan apa pun sebab tak lalu sebab ramai sangat orang datang. Kiranya aku tak sempat nak rasa bihun sup, bubur kacang hitam pun. Ramai puji bihun sup memang terbaik, sayangnya aku tak sempat merasa. Makan nasik pun pukui 3.30pm tu pun tak lalu sangat nak makan. Kejadahnya..

Pukui 1 lebih kot along datang. Waktu tu orang memang sendat ah. Ramai nak mampuih macam datang ke pesta muda mudi tok hang. Orang yg aku jemput alhamdulillah datang even ada yg tak datang nak buat camna kan. Baju along cantik sangat, tengok ah sapa pilih kalu bukan aku! Ni tidak, nak pilih baju pengantin macam orang nak ke bendang makan lunch sefamily. Taste apabenda lah? Wakaka. Baju belah Langkawi pun aku pilihkan. Ni tidak nak pakai baju bebunga dah macam kedai bunga berjalan pun ada. The heck weh.

Live band terus mainkan peranan sampai pukul 4pm. Lepas live band, mama buat pertandingan karaoke antara sepupu sepupu. Memang layan habis. Yg lawak (even tak lawak pun sebab aku taktau nak buh apa dah bagi ayat dia sedap sikit), orang luaq pun join sekaki. Siap dapat top 3. Wahahaha.

Alhamdulillah, setakat ni takda dengaq komen negatif. Semuanya positif. Along dapat hadiah banyak gila. Penat buka tau uols. Duit orang sedekah pun kemain beriban dapatnya. Alhamdulillah. Rezeki.






With Fazwan & Pikah. 



Baru suku ni

















ehem ehem! 


ignore me


Fuh penat siak aku berhempas pulas selama 4 hari siapkan entry ni. Faking. Nanti cerita pasal bertandang rumah mertua along, aku up nanti ye? Penat jari dah ni oi. Till then. xoxo